30.4.2012

Shiva Nāṭarāja

Hindujen tanssivaan Shivaan sisältyy runsaasti symboliikkaa. Esittelen symbolit perustekstissä kuten hindulaisuus ne selittää, ja käsittelen alaviitteissä symbolien yhtäläisyyksiä kristinuskoon[1]. Tarkoituksenani on antaa virikkeitä ajatukselle, että (ainakin mainituilla) uskonnoilla on yhteinen perusta, ja niiden symbolien merkitys pätee myös oman uskonnon ulkopuolisissa järjestelmissä.

Hindulainen Brahman on korkein jumaluus, joka sisältää trimurtin: Brahma – maskuliininen luoja, Vishnu – maailmankaikkeuden ylläpitäjä ja Shiva – maailmasta ulos astuja, tuhoaja[2]

Shiva voidaan nähdä Vishnun tavoin korkeimpana Jumalana sisältäen trimurtin kolme funktiota[3]. Tanssiva Shiva on Jumalan aktiivisen toiminnan ja rytmisen alkuenergian kuva. Tanssi on jaettavissa ystävälliseen ja rakentavaan luomistanssiin sekä vaaralliseen tuhotanssiin. Shivaa ympäröivä liekkikehä kuvaa universumia ja elämän kiertokulkua. Kehän liekit kuvaavat myös egon kärsimystä vapautumisprosessissa[4]

Shivan neljä kättä kuvaavat hänen kaikkialle ulottuvaa voimaansa, ja ne pitelevät erilaisia esineitä. Ylemmät kädet kuvaavat luomista ja tuhoa, ja alemmat ylläpitoa ja kohtaloa. Hindulaisten Jumalien käsien määrä kuvaa osaltaan hahmojen yliluonnollisuutta. Kuitenkin Jumalten inkarnoituessa maanpäälle esimerkiksi Krishnana, kuvataan heidät ihmishahmoisina[5].

Ylemmässä oikeassa kädessä on tiimalasin muotoinen rumpu, joka kuvaa luomista edustavaa Ääntä. Tämä luomisen rytmi on maailmankaikkeuden synnyttävä, ylläpitävä ja hajoittava rytmi. 

Rumpua vastapäätä vasemman yläkäden kämmenellä on tulenliekki. Tuli edustaa Shivaa kaikkein luonteenomaisimmassa aspektissaan muotojen tuhoajana. Tuli edustaa niitä, jotka ”kuolevat tälle maailmalle”[6]. Intialainen munkin kaapu on oranssi juuri tästä syystä. Tuli on tärkeä ymmärtää positiivisessa mielessä. Tuli edustaa muutosta, ja muodon tuhoutuessa sitä elossa pitänyt Totuus pääsee vapaaksi. Tulessa yksilön rajoitukset palavat pois puhdistuneen Hengen noustessa kohti Ääretöntä.

Alempi oikea käsi on kohotettuna pyhään eleeseen ”älä pelkää”, joka on siunaava hyväntahtoisuuden, säilymisen ja suojelun ele. Ele suojaa dharmaansa seuraavaa pahalta ja tietämättömyydeltä[7]. Käsivarren ympärille on kietoutunut kobra. Käärmeiden on aina ajateltu olevan yhteydessä maahan ja hedelmällisyyteen, ja ne liittyvät tässä yhteydessä elämän jatkumiseen.

Mainitut luomisen, ylläpitämisen ja häviämisen liittää yhteen neljäs alempi vasen käsi, joka symboloi kohtaloa. Käsi heilahtaa vartalon poikki kämmen alaspäin tehden elefantin kärsää esittävän eleen, joka raivaa esteet tietämättömyyden viidakossa. Ele viittaa Shivan poikaan Ganeshaan, esteiden poistajaan osoittaen Jumalan armollisuutta[8]

Armollisen käden liike osoittaa tanssissa maasta kohotettuun vasempaan jalkaan. Meditaatiossa vapautukseen pyrkivä keskittyy vasempaan jalkaansa keskittyessään Shivan armoon, jolloin vasemman käden pitämän liekin tuoma vapautus toteutuu. Vasen jalka edustaa vapautuksen eli mokshan positiivista aspektia, oikea jalka negatiivista[9].

Oikea jalka tallaa alleen kyyristelevän kääpiön. Kääpiö edustaa ”unohtavaa ihmistä”, ihmistä joka on unohtanut Jumalan sekä oman luontonsa. Shivan seisominen tietämättömyyden prinsiipin päällä tarkoittaa sitä, että voitto tietämättömyydestä on vapautuksen perusta[10]. Symboli kuvaa myös hengen laskeutumista materiaan.

Vyötäröllä on käärme, joka symboloi kaiken lävistävää voimaa, kundalinia ja Shaktia. Käärmeellä on myös yhteys Brahmiinien vyötärölle sidottuun köyteen, joka kuvaa uudestisyntymää. Kaulan ympäri kietoutunut käärme symboloi viisautta ja ikuisuutta.

Shivan kasvot ovat liikkumattomat ja naamionkaltaiset, vain huulilla on kevyt hymy. Kasvot ovat Suuren Joogin kasvot. Ne ovat neutraalit, mutta tasapainossa. Hänellä on otsalla kolmas silmä, jolla hän polttaa Himon. Liikkumattomat kasvot ovat vastakohtana lentäville hiuksille ja tanssivalle keholle. Kasvot kuvaavat salaisuudet tuntevaa Itseä vastakohtana liikkuvalle mielelle ja maailmalle. Tämä on maailman keskus, liikkumaton keskipiste[11]. Hiukset ovat auki asketismin merkiksi, vaikka ne muutoin kuvataan kiinni oleviksi. Päässä oleva kuunsirppi kuvaa aikasykliä Shivan ollessa ajan tuolla puolen. Kuunsirpin sijainti päässä kuvaa myös ajatusten täydellistä hallintaa.


[1] Tekstin runkona on Tammen kustantama ja Tuula Saarikosken suomentama Stephen Crossin Hindulaisuus (The Elements of Hinduism, 1994). Täydensin tekstiä Wikipedialla (http://en.wikipedia.org/wiki/Nataraja ,  http://en.wikipedia.org/wiki/Shiva 4.4.2012).
[2] Vrt. kristillinen kolminaisuus. Omassa ajattelussani Absoluutti = Brahman = kristillinen kolminaisuus yhdessä. Vastaavasti hindulaisen trimurtin erilliset osat = kristillisen kolminaisuuden osat erillään.
[3] Kuten kristillisen kolminaisuuden osista voidaan johtaa muut osat.
[4] Katso tekstini Tulen kautta.
[5] Samoin kristinuskossa Jumalan eri aspektilla voi olla epäinhimmillisiä symboleja, kuten palava pensas, kyyhkynen, tulen liekki, leijona, käärme, lammas etc. Oleellista on kuitenkin, että Jumala inkarnoituu maanpäälle ihmismuotoisena.
[6] Sillä te olette kuolleet, ja teidän elämänne on kätkettynä Kristuksen kanssa Jumalassa –Kol 3:3
[7] Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkoittaa pelon, sillä pelossa on rangaistusta; ja joka pelkää, se ei ole päässyt täydelliseksi rakkaudessa. -1. Joh 14:8
[8] Käsi yhdyssiteenä ylemmän ja alemman välillä samaistuu VT:ssä Jaakobin tikapuihin ja UT:ssa Kristukseen.
[9] Vasemman ja oikean jaotus on kristinuskoon nähden päinvastainen.
[10] Sen minä siis sanon ja varoitan Herrassa: älkää enää vaeltako, niinkuin pakanat vaeltavat mielensä turhuudessa, nuo, jotka, pimentyneinä ymmärrykseltään ja vieraantuneina Jumalan elämästä heissä olevan tietämättömyyden tähden ja sydämensä paatumuksen tähden, ovat päästäneet tuntonsa turtumaan ja heittäytyneet irstauden valtaan, harjoittamaan kaikkinaista saastaisuutta, ahneudessa. Mutta näin te ette ole oppineet Kristusta tuntemaan, jos muutoin olette hänestä kuulleet ja hänessä opetusta saaneet, niinkuin totuus on Jeesuksessa: että teidän tulee panna pois vanha ihmisenne, jonka mukaan te ennen vaelsitte ja joka turmelee itsensä petollisia himoja seuraten, ja uudistua mielenne hengeltä ja pukea päällenne uusi ihminen, joka Jumalan mukaan on luotu totuuden vanhurskauteen ja pyhyyteen. –Ef 4:17-24
[11] Katso tekstini Tähdeksi tuleminen.

2 kommenttia:

  1. obnoxion4/5/18 10:10

    Sympaattinen teksti! Olen viime päivinä ajatellut kuinka tuhkakeskiviikossa on paljon shaivalaista henkeä: Otsaan piirretää tuhkalla risti (kuten tripundra tilaka piirretään tuhkalla); maininta tomusta ja tomuun palaamisesta (pashupata-lahkon vala jossa kaiken vannotaan olevan tuhkaa); tuhkakeskiviikko aloittaa paastokauden (Shiva on "kieltäymysharjoitusten varastoaitta"). Kristinuskon ja Shaivalaisuuden yhtäläisyyksistä kiinnostuneille antaisin kaksi kirjasuositusta: Bettina Bäumer (ed.) "Mysticism in Shaivism and Christianity" sekä Michelle Voss Roberts "Tastes of the Divine - Hindu and Christian Theologies of Emotion"

    VastaaPoista
  2. Pitkästä aikaa, Obnoxion! Kiinnostava huomio, tämä yhtäläisyys on jäänyt minulta huomaamatta.
    Kirjat vaikuttavat myös mielenkiintoisilta, mutta oma lukemattomien kirjojen jono on vain edelleen melko pitkä...

    VastaaPoista