28.9.2006

Kointähti



Kointähti, Aamutähti (Fosforos), Iltatähti (Hesperos) ja Lucifer (valontuoja) ovat nimityksiä Venukselle. Venus on kirkkain tähtimäinen taivaankappale (kolmanneksi kirkkain taivaankappale), ja se voi näkyä taivaalla päivälläkin. Ilta- ja Aamutähti nimitykset tulevat siitä, että se on yleensä ensimmäinen ja viimeinen näkyvä tähti taivaalla. Valontuoja nimitys tulee taas siitä, että aamutähtenä se tuo päivänvalon. Planeetan vakiintunut nimitys Venus tulee roomalalisesta rakkauden jumalattaresta.

Raamatussa Kointähdellä on dualistinen merkitys. Ilm 22:16 mukaan Jeesus sanoo olevansa itse ennustettu kointähti: "Minä, Jeesus, lähetin enkelini todistamaan näitä teille seurakunnissa. Minä olen Daavidin juurivesa ja hänen suvustansa, se kirkas kointähti."  Aiemmin ilmestyskirjassa Jeesus lupaa antaa uskoville vallan "hallita pakanoita rautaisella valtikalla", ja (Ilm 2:28) "minä annan hänelle kointähden".

Vanhassa testamentissa taas löytyy vertaus Aamutähdestä joko Saatanan tai Babylonian kuninkaan vertauskuvana. Jes 14:12: "Kuinka olet taivaalta pudonnut, sinä kointähti, aamuruskon poika! Kuinka olet maahan syösty, sinä kansojen kukistaja!"

Aamutähteä voi siis tulkita kaksinaisesti: toisaalta aamutähti tuo valon, mutta lankeaa alas todellisen päivän koittaessa, kun aurinko nousee. Jos Jumala on itse valo, aurinko, niin Lucifer on vain tämän valon kantaja ja tuoja. Näin ymmärrettynä, ja vertaus sovitettuna uuteen testamenttin, Jeesus on siis tuon valon tuoja, muttei itse valo. Kuten Jeesus itsekin monessa kohtaa korostaa alamaisuuttaan Isälle, on Kointähdenkin pudottava taivaalta, kun aurinko nousee.

Samoin yksittäisen ihmisen kohdalla on mahdollista, että tuo Kointähti syttyy sydämessä. On Valo, ja sitten eriasteisia valon säteitä tuosta valosta. Näin asia saadaan liittymään suurempaan kokonaisuuteen. Taivaankappale-ajattelua pidemmälle vietynä aurinko on siis Isä, kuu Pyhä Henki/Äiti, ja Kointähti Poika (aamuruskon poika). Toisaalta aurinkoa pidetään yleisesti Logoksen, eli Pojan ruumiina, jolloin Absoluutti jää luodun ulkopuolelle. Tämä on tarkempi jaotus myös ennen kristinuskoa olleiden kulttuurien auringonpalvontaa ajatellen.

2 kommenttia:

  1. Täytyy taas harrastaa hieman semanttista jaarittelua: ärsyttää kyllä tavattoman paljon kristyttyjen tekstien tai tekstinkäännösten "pakana"-termin käyttö alentavassa ja halveksuvassa merkityksessään. Oikeampi termihän olisi "maallinen ihminen" tai "arkinen ihminen", mikä viittaa henkisten asioiden suhteen välinpitämättömään tai tietämättömään ihmistyyppiin.

    Hyvin usein "pakanat" ovat olleet kuitenkin huomattavasti henkisempää porukkaa kuin nimellis-kristityt tai tapauskovaiset, kädenlämpöisestä ja hengettömän harmaasta luterilaisesta arkisuudesta puhumattakaan.

    VastaaPoista
  2. Vastaus kesti vähän... Mutta kyllä, kun mainitsemasi tyyppiset kristityt ovat nerokkaasti oivaltaneet Pelastusautomaatin (tm) merkityksen, voivat he itse keskittyä dissaamaan muiden uskontojen tarpeetonta ponnistelua & keskittyä elämään omaa pientä elämäänsä.

    VastaaPoista