18.3.2008

Nietzsche sanoi:

Jumala on kuollut. Jumala sanoi: Nietzsche on kuollut.

Vitsissä piilee totuuksia. Nietzsche oli oman aikansa rehellinen tulkki, vaikka päätyikin johtopäätöksissään ateismiin. Kuten Jaakobkin paini Jumalan kanssa aamuun asti, pitäisi jokaisen tehdä niin. Mikäli Jumala häviää taiston, ja osoittautuukin "niin sanotuksi jumalaksi", on se tapettava. Jos emme tämän jälkeen enää löydä kestäviä totuuksia, on kuoleman jälkeen tilanne lopulta kuten vitsissä. Parempi olla kuitenkin rehellinen, kuin palvoa "niin sanottua jumalaa".

Tähän liittyen apostoli Paavali sivuaa aihetta saarnaassaan epäjumalille pyhitetyn lihan syömisestä (1. kor 8: 4b-7a): "...Me tiedämme, ettei epäjumalia ole olemassa, on vain yksi ainoa Jumala. Onhan tosin sekä taivaassa että maan päällä niin sanottuja jumalia, moniakin jumalia ja herroja, mutta meillä on vain yksi Jumala, Isä. Hänestä on kaikki lähtöisin, ja hänen luokseen olemme matkalla. Meillä on vain yksi Herra, Jeesus Kristus. Hänen välityksellään on kaikki luotu, niin myös meidät. Mutta kaikilla ei tätä tietoa ole..."

Itseasiassa kyseiseen kohtaan sisältyy totuudenmukainen esitys emanaatiosta, Absoluutista ja Logoksesta. Ja joku vielä väittää, että Paavali oli vain oman aikansa naistenvihaaja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti