4.11.2010

Huumori

Teksti on ollut useamman kuukauden "viimeistelyä vailla" -julkaisen sen nyt sellaisenaan jottei asia jää homehtumaan.

Kahlasin tätä tekstiä varten uskonnollisia Fingerpori-sarjakuvan strippejä. Seuraavana aamuna lehdessä oli sarjakuvan tekijän haastattelu, jossa hän kertoi saaneensa uhkailuja joutumasta viimeisellä tuomiolla helvettiin. Mitä tekemistä huumorilla on helvettiin joutumisen kanssa?

Huumori on yksi ihmisenä olemisen – väitän - tärkeimmistä ulottuvuuksista. Huumori toimii myös koettimena omalle kypsyydellemme. Mielestäni ihmisen pitää voida nauraa itselleen ja aatteilleen. Huumorintaju näissä asioissa ei tarkoita sitä, että samalla luopuisimme arvoistamme. Optimismi ja terve itsetunto ei järky siitä, että omat näkemykset asetetaan humoristiseen valoon.

Lännessä toleranssi uskontoa pilkkaavaa huumoria kohtaan on kasvanut sekularismin myötä. Suomen laissa on vielä kuitenkin olemassa jumalanpilkkapykälä. Islam on tässä suhteessa kristinuskoa suvaitsemattomammalla näkökannalla. Muhammed-pilakuvien tekijä joutuu elämään päivittäisessä kuolemanpelossa.  

Huumorin luojana on eettisesti väärin loukata ketään tarkoituksella. Ymmärrän huumorin merkityksen tabujen ja dogmien kyseenalaistavassa aspektissa, mutta huumorin käytöllä on myös häilyvä raja henkiseen väkivaltaan. Kuitenkin huumorilla on totuuden torven asema tabuihin. Rasistiset, seksuaaliset ja uskonnolliset vitsit kartoittavat niitä alueita, jotka ovat ihmiselle lopunperin herkkiä ja tärkeitä alueita. Muhammed-pilakuvien ja Fingerpori-sarjakuvien tekijöillä on siten tärkeä yhteiskunnallinen merkitys kielletyn ja hyväksymättömyyden rajojen tulkitsijoina. Tekijä ei itse määritä noita rajoja, vaan ulkopuoliset reaktiot näyttävät missä toleranssi loppuu.
___________________________
Uskonnollisia Fingerporeja:
http://www.hs.fi/fingerpori/1135250295978
http://www.hs.fi/fingerpori/1135249916913

2 kommenttia:

  1. obnoxion6/1/11 19:40

    "Lännessä toleranssi uskontoa pilkkaavaa huumoria kohtaan on kasvanut sekularismin myötä."

    Ihanteellisinta olisi, kun tuo toleranssi kasvaisi henkistymisen myötä.

    VastaaPoista