22.12.2009

Vapahtajan syntymä II

Kristikunta hiljentyy juhlistaessaan Kristuksen syntymää. Vietetään joulua miten tahansa, sisältyy joulun aikaan ainutlaatuista pyhyyttä. Ortodoksit kunnioittavat enemmän pääsiäistä, mutta viattoman Jeesus-lapsen syntymässä on erikoinen rauhan ilmapiiri. Mitä muuta joulu voisi olla kristitylle, kuin messiaan historiallisen syntymän juhla? Sen sijaan, että jouluevankeliumi luetaan traditionaalisesti ulkoisena tapahtumana, olisi syytä tehdä kuten Maria, joka kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessänsä.

Uuden testamentin kirjoituksissa mainitaan monesti toive Kristuksen syntymästä hänen seuraajansa sydämessä. Siispä nuo kolme itämaan tietäjää edustaen ihmisen kolminaista luonnetta seuraavat mestarin tähteä, joka pysähtyy lapsen syntymäpaikan kohdalle. Tämä syntymäpaikka, jossa Kristuslapsi syntyy, on ihmisen sydän. Kristus syntyy neitseelliseen astiaan eli vilpittömän etsijän sydämeen. Valkeutta ymmärtämätön maailma yrittää tuhota hänet jo ennen varttumista täyteen miehuuteen - näin käy jokaiselle kaidalle tielle astuvalle.

Jouluevankeliumi on vakavan juhlallinen kertomus alusta: uusi alku ei ole helppo, mutta se palkitsee. Hyvää Vapahtajan syntymän odotusta!

2 kommenttia:

  1. Lueskelin ennen töihin lähtöä vanhempia tekstejäsi. Tästä sain yllättävän hyvän ja jouluisan mielen.

    "Sen sijaan, että jouluevankeliumi luetaan traditionaalisesti ulkoisena tapahtumana, olisi syytä tehdä kuten Maria, joka kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessänsä."

    Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Hyvä että teksti ajaa tarkoituksensa! Hyvä myös, että vanhempia tekstejänikin luetaan, koska ne on laadittu "ikuisuus" mielessä.

    VastaaPoista