28.3.2007

Karman laista

Uudessa liitossa ihminen voi kehittyä haluamallaan nopeudella. Ihminen voi a) elämänsä aikana ja b) kuoleman jälkeen, (kärsittyään tai nautittuaan välitilan ajan, riippuen karman saldosta), valita uuden ruumistuksensa olosuhteet - ts. sen karmallisen taakan, jonka haluaa poistaa seuraavassa elämässään. Sikäli, kun karma-järjestelmää halveksivat esittävät eettisiä argumentteja järjestelmän epäoikeudenmukaisuudesta, voidaan ne helposti kumota.

Yleisin vasta-argumentti on kastipohjalta tuleva oikeutettu eriarvoisuus ja sen epäinhimmillisyys. Kuitenkin, vanhasta kastijärjestelmästä ollaan historian saatossa hitaasti luovuttu, kristityt ovat saaneet Kristuksensa, buddhalaiset Buddhansa ja materialismissa elävät saavat sulkea vapaasti silmänsä hengen todellisuudelta. Edelleen ihmisillä on myös vapaus valita kasvu vanhan liiton hitaassa ja tuskallisessa koulussa. Tältä pohjalta, otetaan esimerkiksi vammaiset, köyhät ja sorretut. Kyseiset henkilöt ovat vapaaehtoisesti päättäneet kulkea tietään nopeammin. Näin ollen nähdäkseni nopein tie poistaa karmaa on ottaa suoraan karmansa seuraus kannettavaksi: rasisti syntyy sorretuksi, ylpeä hyljeksytyksi, abortin tehnyt abortoitavaksi jne. Lisäksi, kerran opittua läksyä ei tarvitse oppia uudelleen.

Nyt tullaan vasta argumentin ytimeen: jos huonossa tilanteessa olevien olosuhteet ovat itse-ansaittuja, hehän ovat ansainneet tilanteen, jolloin heitä ei kuulu auttaa...

Ensinnäkin: mikäli joku valitsee elämänsä ohjenuoraksi moisen ajattelutavan, on hänellä vielä pitkä tie edettävänä, koska ajattelutapa synnyttää suuret määrät uutta karmaa.

Toiseksi: jos systeemin ymmärtää oikein, pitäisi ihmisessä herätä vihan sijaan rakkautta, halveksunnan sijaan kunnioitusta "noita pienimpiä kohtaan". Päällimmäisenä tunteena ei siis pitäisi olla viha tai katkeruus, vaan ihailu, rakkaus ja kunnioitus toisen valintaa kohtaan.

Tätä pohjaa kohden avautuvat Jeesuksen opetukset hieman toisella tavalla. "Monet viimeiset tulevat ensimmäisinä" ja kunnioitus erityisesti pienimpiä kohtaan, koska he ovat nimenomaan pienuudessaan suurimpia. Me kaikki teemme virheitä, mutta olkaamme nopeat oppimaan niistä.

Lopuksi, karman laki ei ole rangaisusjärjestelmä, vaan oppimisjärjestelmä. Me emme ole täällä ansaitsemassa vapautusta rangaistuksistamme, vaan oppimassa. Tiet ovat monet, mutta rakkaus yhdistää ne: kaikki on yhtä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti