Edellisen tekstin julkaisusta on vierähtänyt muutama vuosi. Epäilemättä näkemykseni ovat siirtyneet näiden muutaman vuoden aikana entistä skeptisempään suuntaan. Näkökulman siirtymän vuoksi en ole nähnyt tarpeelliseksi kirjoittaa tekstejä blogiin, koska prosessit ovat olleet henkilökohtaisempaa ja hitaammin kypsyvää laatua, kuin mitä mahdollisesti muita hyödyttävien tai kiinnostavien tekstien kirjoittaminen edellyttäisi.
Olen pohtinut vakavasti esoteerisen maailmankuvan tarpeellisuutta verrattuna puhtaasti rationaaliseen maailmankuvaan. Hylätty rakennuskivi kuitenkin löytyi jälleen rikkaläjästä, kun näin Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin radiohaastattelun otsikon heidän tuoreesta Valonkantajat-kirjastaan: "Esoteria ei ole pelkästään huuhaata - se on runollinen tapa jäsentää omaa elämää"[1]. Tässä on avain kadoksissa olleeseen esoterian mielekkyyteen.
Skeptis-luonnontieteellinen orientaatio on johtanut huomaamatta tilanteeseen, jossa olen hakenut esoteerisesta maailmankuvasta tarpeettoman ankarasti tieteelliseen maailmankuvaan verrattavaa ontologista todenmukaisuutta. Esoteria taas tarjoaa eksaktin luonnontieteellisen maailmankuvan sijaan ennemminkin välineitä operoida ja järjestää realiteettejä merkityksellisellä tavalla. Tämä tulokulmahan on tuttu jo varhaisista teksteistäni, kuten vuonna 2006 kirjoitetusta Tiede, taide ja uskonto-tekstistä. Esoteria tarjoaa runollisen, kullekin omaleimaisen tavan sulauttaa tiede, taide ja uskonto alati kehittyväksi, dynaamiseksi maailmankatsomukseksi. Kuten vanhassa tekstissäni spekuloin, näiden kolmen tekijän epätasapaino aiheuttaa hankaluuksia kokonaisuuden toimivuuteen.
Oleellista blogissa, kuten elämässäkin, on kaiken aikaa etenevä prosessi monine vaiheineen. Välillä saavutukset hukkuvat, ja toisinaan emme näe ilmeistä vaikka se on aivan vieressä. Merkityksellisyys on välttämätön edellytys Työn etenemiselle. Samalla on varmaa, ettei rakennus tule elämän aikana valmiiksi.
_________
[1] Lisää tietoa kirjasta:
Mukavaa kuulla, että "kadonnut kivi" on löytynyt jälleen, onkin ollut jo ikävä blogipostejasi!
VastaaPoistaMitä tulee Kiven löytämiseen, siihen voi olla avuksi myös mainitsemasi luonnontieteellisen maailmankuvan kriittinen tutkiminen. Tässäpä yksi mielestäni mainio teksti koskien esim. fysikaalista maailmankuvaa ja sen onttoutta:
http://www.cakravartin.com/archives/sherds-of-physis-shattered-by-dr-andreas-wolfsson
Hyvä kuulla Ismo!
VastaaPoistaTarkennan vielä, että tieteellinen ja fysikaalinen maailmankuva on mielestäni oikein hyvä pohja maailmankatsomukselle. Linkissä kuvattu onttous aiheutuu mielestäni juurikin siitä, ettei pelkät tosiasioiden kuvaukset riitä antamaan merkityksellisyyttä kokonaisvaltaiselle maailmankatsomukselle, jolloin tässä kohtaa tulee kyseeseen esittämäni salatieteellinen tieteen, taiteen ja uskonnon harmoninen synteesi.
Totean tämä tarkennuksena siltä varalta, ettei oivallustani ymmärrettäisi kehoituksena tieteellisten faktojen ohittamiselle tms.
(edit typo)