26.4.2008

Kristillinen avain prinsiippeihin II

Esitän tässä kristilliset vastaavuudet ihmisen alemmille prinsiipeille. Arkkityyppisinä voimina olen jakanut prinsiipit samalla periaatteella, kuin ylemmät prinsiipit. Kuten ylemmän kolminaisuus muodostaa Logoksen, muodostaa alempi kolminaisuus Saatanan. On huomioitava edelleen arkkityyppien päällekkäiset attribuutit, ja se, ettei arkkityyppistä puhdasta pahuutta ole kosmoksessa.

Arkkityypit on esitetty Ilmestyskirjan mukaisina vastaavuuksina. Kutakin prinsiippiä edustaa "langennut enkelivalta"(Ervastin kirjasta Johanneksen evankeliumi, VII luku). Näillä enkelivalloilla tarkoitetaan aiemmista planeettakierroista "luokalle jääneitä" olentoja, jotka eivät ole omalla ajallaan selvittäneet omaa ihmisyyden ongelmaansa, ja toimivat siten nykyisessä järjestelmässä ilman fyysistä ruumista. Ihmisen kannalta ne ovat nykyisessä kehityksen vaiheessa haitallisia, mutta pitää muistaa, että niillä on ollut kannaltamme aikanaan nostava vaikutus. ”Pahuudessa” ne eivät ole kummempia kuin ihmisetkään, nehän ovat ihmisvaiheessa olevia olentoja. Enkelivaltoja voi myös pitää pelkästään psykologisina symboleina, jos niiden taustan selitys ei vakuuta. Enkelivaltojen nimet on mainittu suluissa.

\/
Alempi kolminaisuus - muodostaa Saatanan. Saa inspiraationsa "langenneilta enkelivalloilta":
Järki – Väärä Profeetta
Tunteet – Antikristus
Ruumis – Lohikäärme

Järki – Väärä Profeetta, Epäpyhä Henki (Ahrimanit)
Houkuttaa ylpeyteen ja epäilyyn. Tämä on lienee se järki, jota Lutherkin vastusti. Kaikki suuret dogmaattiset uskonnot ovat Ahrimaanisten valtojen johtamia. Ahrimaanisten valtojen houkutus on oikeaoppisuuden harha, ja valmiiden totuuksien totena pitäminen ilman henkilökohtaista prosessia. Materialistiselta puolelta Ahrimaanit houkuttavat kaiken epäilyyn ja oman järjen korostamiseen. Päinvastoin kun ylemmän kolminaisuuden Pyhä Henki (=Totuuden Henki), alemman kolminaisuuden Epäpyhä Henki ohjaa harhaan.

Tunteet – Antikristus, Peto, Lilith (Luciferit)
Houkuttaa seksuaalisuuteen ja emotionaalisuuteen. Luciferit vetoavat ihmisen eläimelliseen puoleen, ja ne herättävät himoja ja haluja. Kuten termistä Antikristus voi päätellä, tämän prinsiipin edustama rakkaus on luonteeltaan itsekästä ja nautintohakuista. Pedon nouseminen vedestä osoittaa sen toimivan astraalisella tasolla. Sukupuolivoima on luovan voiman kanavoimista aineellisessa mielessä. Kun ylemmän kolminaisuuden Poika ohjaa yleiseen ja epäitsekkääseen rakkauteen, alemman kolminaisuuden Antikristus ohjaa eläimelliseen ja nautintokeskeiseen itserakkauteen.

Ruumis – Lohikäärme, Saatana, Samael (Saatanat)
Houkuttaa materiaaliseen ahneuteen ja väärään tietoon. Samaelin rinnasteisuus kuoleman enkeliin kuvaa sen sidonnaisuutta fyysiseen ruumiiseen, joka on kuoleman alainen. Muistaen prinsiippien jaotus, käsittää ruumis fyysisen ruumiin lisäksi astraalisen ruumiin. Samaelia on pidetty gnostilaisuudessa vanhan testamentin jumalana, joka pahuuttaan ja itsekkyyttään loi materiaalisen maailman. Saatanoiden houkutus on äärimmilleen viety itsekkyys ja väkivalta. Kuten jaotuksesta huomaamme, ei tässä jaotuksessa Ruumis ole itsessään seksuaalisessa mielessä paha, vaan seksuaalista syntiä edustaa eläimellinen sovellutus Rakkaudesta. Kun ylemmän kolminaisuuden Isä edustaa henkistä tahtoa yli fyysisen maailman (dharmaa), edustaa Lohikäärme fyysistä ”elon kamppailua” (sosiaalidarwinismia).

Käytettyäni näitä provokatiivisia termejä on vieläkin korostettava, että kukin prinsiippi on omassa kehityksen vaiheessa ollut välttämätön, ja kukin askel on selvitettävä ennen seuraavan ottamista. Kuten käärme paratiisissa johti välttämättömään tragediaan, ihmisen alemman kolminaisuuden heräämiseen, on vaskikäärme ohjaamassa nykyistä ihmistä ylempään kolminaisuuteen.

15.4.2008

Valo ja pimeys

Kuva Prahasta, klikkaamalla suuremmaksi.
Käsittelen aluksi yleisellä tasolla valon ja pimeyden tieteelliset perusteet. Pimeys on valon puutetta. Valolla tarkoitetaan yleisesti sähkömagneettisen spektrin ihmissilmin nähtävää osaa, mutta laajemmin ajatellen valoa on kaikki säteily. Tieteellisessä mielessä täydellistä pimeyttä ei voi luoda, koska aine tuottaa aina jonkinasteista säteilyä. Energiaa, kuten valoakaan ei voi luoda tai tuhota. Energiaa voidaan ainoastaan muuttaa toiseen muotoon. Nähtävän valon spektrin ja lämpötilan muuntumista kuvaa hyvin palamisen värin muutos kuumetessa: kuumennettaessa rautaa sen väri muuttuu punaisesta valkoiseksi. Kaasupolttimen liekki etenee valkoisesta vielä siniseksi.

Nyt metafyysiselle tasolle. Yleisimmät vertauskuvat pimeydelle ovat tietämättömyys, pahuus yms. negatiiviset adjektiivit, kun taas valkeudella kuvataan puhtautta, tietoa ja valaistumista. Yksinkertainen selitys vertauskuvastoon on se, että pimeässä ihminen ei näe, jolloin paha voi kätkeytyä pimeään, ja tehdä toimiaan salassa. Asia ei ole kuitenkaan vielä tällä selvitetty. On nimittäin lopultakin niin, että Absoluutti on (ainoassa) täydellisessä pimeydessä. Myös Raamatussa Jumala luo valkeuden vasta maan ja taivaan jälkeen. Valoa on pidetty yleensä Logoksen (=Kristuksen) vertauskuvana. Kuitenkin kun pidetään siitä kiinni, että Absoluutti ei itse luo mitään, vaan siitä voi ainoastaan emanoitua, on valokin vasta Logoksen luoma (ja aurinko = tämän aurinkokunnan Logoksen ruumis). Voidaan ajatella, että ennen luomista oli ilmenemätön Logos, ja ilmennyt Logos emanoituisi sidokselliseksi ilmenneeseen eli luotuun maailmaan. Pyhän Hengen symbolina toimiva tuli on myös valoon sidottu. Maan luominenhan ennen valoa ei ole mitenkään ristiriidassa alkuräjähdysteorian kanssa, koska alussa on ollut äärettömän tiheä piste, joka on räjähtänyt ja siten synnyttänyt valon. On kuitenkin syytä muistaa, että Absoluutti pysyy edelleen täydellisessä pimeydessä, jossa ei ole valoa. Vaikka kokonaisuus voi tuntua ristiriitaiselta, ei se sitä ole. Ilmenneen luomakunnan on nimittäin ensin laskeuduttava emanoituessaan valon spektrissä alas asti (ei kuitenkaan täydelliseen pimeyteen, koska se ei ole mahdollista, muutoinhan monadi palaisi Absoluuttiin ilman askensiota!), ja lähdettävä nousemaan spektrissä ylöspäin kohti lisääntyvää valkeutta. Tässä vaiheessa on syytä muistaa, että näkyvä valo on ainoastaan ihmissilmän rajoitusten alainen. Kuten valo muuttuu ihmissilmälle näkymättömäksi noustessaan spektrissä, katoaa myös ihmisen sidoksisuus aineeseen noustaessa kehityksessä ylemmäs. Kuten Hegel on asian ilmaissut, on aineen substanssi paino, ja hengen vapaus. Näin ollen Absoluutille on välttämätöntä olla täysin pimeydessä, jotta se olisi täydellisen vapaa, samoin kehitysasteita on ihmissilmän aistien jälkeenkin. On siis erotettava "alempi pimeys" ja "ylempi pimeys", riippuen monadin evoluution vaiheesta, onko sen suunta ylös vai alassuuntainen. Näin käy siis pyhien kirjojen symboliikka ymmärrettäväksi ja ristiriidattomaksi luonnon tosiasioiden kanssa.

Lienee välttämätöntä huomauttaa lopuksi, että en tarkoita hengen spektrillä materiaalisin mittausvälinein mitattavaa elektromagneettista spektriä. Jos näin olisi, olisi astraalisen & hengen ulottuvuuksienkin mittaaminen ja havainnoiminen tieteellisin instrumentein mahdollista. Vertauskuva on kuitenkin toimiva vastaavuuksien periaatteen mukaisesti. Vaikka teoriat koskien pimeää ainetta ja pimeää energiaa ovat vielä epävarmalla pohjalla, löytyy niillekin metafyysiset paikkansa. Pimeä aine (=ei emitoi valoa, mutta omaa kuitenkin painovoiman) sopii kivikuntaan. Onko pimeä aine sitten involuution päätepysäkki, vai vaihe ennen valautumista emitoivaan materiaan lienee näkökulmakysymys. Vastaavuuden periaate toteutuu molemmassa tapauksessa.

5.4.2008

Filosofien sitaatteja

Ohessa on kokoamani lista filosofien sitaateista, joista olen periaatteessa samaa mieltä. Sitaatteja kootessa olen jättänyt filosofien muut mielipiteet huomioimatta. Näin ollen on mielenkiintoista huomata, että kokonaisuus on varsin eheä, vaikka listassa olevien ajattelijoiden mielipiteet ovat kokonaisuutena keskenään ristiriitaisia.
-
Ihminen on kuin pieni maailmankaikkeus. –Demokritos

Yksi on ensimmäinen lähtökohta kaikille asioille. –Filolaos

Sielu kiertää välttämättömyyden kehää milloin mihinkin elämänmuotoon sidottuna. -Pythagoras

Jumala on yksi, eikä hän ole kuolevaisten kaltainen muodoltaan eikä ajatuksiltaan. -Ksenofanes

Kohtalo on loputon syy-seuraus -ketju, joka antaa kaikelle järjestyksen. Kohtalo on selitys sille, miten maailmankaikkeus jatkaa kulkuaan. -Zenon

Sielumme on kuolematon eikä häviä milloinkaan. -Platon

Ihminen on joko jumala tai eläin. -Aristoteles

Älä etsi hyvyyttä ulkopuoleltasi; etsi sisimmästäsi, sillä muualta et sitä löydä. -Epiktetos

Koska Jumalan on huolehdittava universaalisesti kaikesta olevasta, hänen kaitselmukseensa kuuluu tiettyjen puutteiden salliminen yksityisissä vaikutuksissa, ettei maailman täydellisyys estyisi. Sillä jos kaikki paha estettäisiin maailmassa, siitä puuttuisi paljon hyvää. -Tuomas Akvinolainen

Joka ei suostu antamaan muille anteeksi, tuhoaa sillan, jonka yli joutuu itse vielä joskus kulkemaan. -Francis Bacon

En nyt myönnä mitään, mikä ei ole välttämättä totta: olen siis, täsmällisesti puhuen, vain jotain, mikä ajattelee, toisin sanoen henki, ymmärrys tai järki, käyttääkseni näitä sanoja, joiden merkitystä en aikaisemmin tiennyt. -Descartes

Se mikä täällä näkyy ei osoita jumaluuden täydellistä olemattomuutta, ei liioin selvää läsnäoloa, vaan itsensä salaavan Jumalan läsnäoloa. -Pascal

Näin vain yksin Jumalalla (tai välttämättömällä oliolla) on se etuoikeus, että hänen täytyy olla olemassa, jos hän on mahdollinen. Ja koska mikään ei voi estää mahdollisuutta sellaiselta, jossa ei ole rajoja, ei vastakohtaa eikä siten mitään ristiriitaa, riittää jo tämä yksin osoittamaan Jumalan olemassaolon a priori. Olemme todistaneet sen myös ikuisten totuuksien todellisuudella. Mutta olemme juuri todistaneet sen myös a posteriori, sillä on olemassa kontingentteja olioita, joiden lopullinen ja riittävä peruste voi olla vain välttämättömässä oliossa, jolla on itsessään peruste olemassaoloonsa. -Leibniz

Henkisen maailman määre on substantiaalisuus, ja fyysinen on alistettu henkisen alaiseksi; spekulatiivisesti ilmaisten sillä ei ole mitään todenperäisyyttä edelliseen verrattuna. Maailman perimmäisenä päämääränä on hengen tietoisuus vapaudestaan ja samalla sen vapauden todellisuus ylipäänsä. -Hegel

Lapsuudestani asti oli minuun aina evankeliumia lukiessani syvästi koskenut se osa Jeesuksen oppia, jossa hän saarnaa rakkautta, nöyryyttä, itsensä kieltämistä ja pahan palkitsemista hyvällä. Tämä on minusta aina ollut kristinopin ydin, ja epäuskostani ja epäilyksestäni huolimatta, tunnusti sydämeni sen olevan totuutta. –Leo Tolstoi

Älä tee toisille, mitä et toivo toisten tekevän itsellesi. –Kungfutse

Todellinen minäsi on henki, ei fyysinen hahmo, jota voit osoittaa sormella. –Cicero

Viisautta on vain totuudessa. –Goethe

Mitä sanoo omatuntosi? "Sinun on tultava siksi, mitä olet." -Nietzsche

Se joka alinomaa puhuu hyveestä, on turmeltunut. -Kant

Köyhä ei ole se jolla on vähän vaan se joka toivoo enemmän. -Seneca

Kaikki virtaa, mikään ei ole pysyvää. -Herakleitos